Nástroje pro usnadnění přístupu

Enviromentální týden je minulostí

V měsíci dubnu proběhl na naší škole ENVIRO týden. Členové žákovského parlamentu, zástupci jednotlivých tříd a učitelé si připravili nespočet aktivit, které se určitým způsobem týkaly ekologie, ochrany přírody, využívání přírodních zdrojů apod. Cílem celého týdne bylo oslavit Den Země a aplikovat prvky enviromentalistiky do našeho běžného života.

Aktivity byly různého charakteru, některé byly tvořivé, jiné sportovní, naučné, cizojazyčné nebo interaktivní. Mladší žáci skládali tematické básničky o recyklaci, luštili přírodní záhady a tematické jarní osmisměrky, určovali pokojové rostliny a učili se o ně pečovat, seli různé druhy obilí. Na vycházce poznávali známé jarní byliny i stromy, výtvarnou technikou „roláž“ vytvořili naši planetu Zemi, vyrobili Lapbooky na téma třídění odpadu a zdůraznili důležitost vody v přírodě. Den Země oslavili tak, jak se sluší a patří.

Starší žáci zkoumali dopad IT na infrastrukturu, uhlíkovou stopu základních potravin nebo množství produktů obsahujících palmový olej. Další aktivity zahrnovaly vytváření profilu ohroženého zvířete nebo enviroplakátu v cizím jazyce. Někteří žáci se seznamovali s pojmy jako jsou CHKO, NP a dalšími stupně ochrany přírody v ČR. Pomocí ankety se získaly od spolužáků, učitelů a obyvatel Břeclavi data o tom, jak je kdo ekologický, zda třídí odpad či zastavuje vodu během čištění zubů apod. Deváťáci se vrátili do svých mladších let a vyrobili kvarteto v němčině o chráněných rostlinách a živočiších, další ročníky se zabývaly globálním oteplováním, skleníkovým efektem, zdroji čisté energie a různými typy elektráren.

Děti také pomáhaly s výrobou „bateriožrouta“ a vyvýšeným záhonem. Ten jsme poté osázeli bylinkami zakoupenými v Zahradním centru Malinkovič – Důbrava, kde žáci přírodovědného kroužku strávili jedno odpoledne sázením rostlin. V rámci tohoto týdne někteří vyrazili i do hodonínské ZOO.

Na celé škole proběhl ve spolupráci se společností Remobil sběr starých nepoužívaných zařízení, vybralo se 32 mobilů, 29 nabíječek a 4 tablety. Tímto jsme podpořili chov goril v pražské ZOO a přispěli na provoz Jedličkova ústavu.

Těmito aktivitami jsme oslavili Den Země a zároveň jsme si připomněli, jak každý z nás může přispět k ochraně naší planety a budování udržitelnější budoucnosti. Za jejich přípravu bychom chtěli poděkovat všem autorům. Stejně tak i žákům za kladný přístup, pracovitost, ochotu a vstřícnost. Už dnes se společně těšíme na další akci podobného druhu.

Mgr. Ivana Zogatová a Mgr. David Starnovský

ZŠ Kupkova

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1,
příspěvková organizace

Kupkova 1, 690 02 Břeclav
IČ: 63434466
Datová schránka: 9cpjxaj

Zřizovatel školy: Město Břeclav



© Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1, příspěvková organizace

vytvořil www.pixelhouse.cz

Kontakty na vedení školy