Nástroje pro usnadnění přístupu

Den pro školu

Naše škola se ve středu 22. 11. 2023 zapojila do programu Den pro školu, který organizuje Nadace České spořitelny https://www.denproskolu.cz/cs/uvod.                                    

Z komunity dobrovolníků jsme vybrali Ing. Svobodu ze stejnojmenné brněnské firmy, která zajišťuje dodávky komponent pro vstřikování plastů a zpracování lehkých kovů. 

Během dvouhodinového workshopu zazněl stručný životní příběh Ing. Svobody. Povídal o svém studiu na vysoké škole, kdy mu velice pomohly výchozí vědomosti z oblasti matematiky a fyziky, a o svých profesních zkušenostech na své pozici v rodinné firmě. Detailně popsal svou současnou práci, která vyžaduje jak odborné znalosti ze strojírenství, tak hlavně komunikační dovednosti.

Prioritním prvkem celé akce se následně stala oblast udržitelného rozvoje. Stěžejním úkolem žáků bylo přijít na nové souvislosti týkající se tématu plasty, jejich využití a problematiky plastového odpadu. Fotografie a videa přinesly žákům informace o plastovém odpadu končícího v řekách a na skládkách. Vedla se diskuze nad různými lokálními řešeními zdánlivě vzdáleného problému, nad velkým plastovým ostrovem, který je hrozbou oceánu a života v něm, ale také o důležitosti a nenahraditelnosti plastů. Těmito aktivitami žáci získali vlastní zkušenost na základě ověřených faktů.

Setkání s odborníkem z praxe dozajista napomohlo žákům odhalit jejich silné stránky a nadchnout je pro určitý obor. Díky zkušenostem Ing. Svobody si mohli žáci rozšířit své kompetence a získat lepší představu o tom, jaké dovednosti a předpoklady je třeba mít pro konkrétní pracovní uplatnění. Zkrátka a dobře dobrovolníci inspirují žáky svým příběhem.

Po celou dobu byl ze strany přednášejícího kladen důraz na osobnostní rozvoj, stanovování cílů, životních priorit, vzdělávání se, pochopení, že je výhodné mít všeobecný přehled, který je pro dnešní uplatnění v mnoha profesích nezbytný.  

Mgr. David Starnovský

ZŠ Kupkova

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1,
příspěvková organizace

Kupkova 1, 690 02 Břeclav
IČ: 63434466
Datová schránka: 9cpjxaj

Zřizovatel školy: Město Břeclav



© Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1, příspěvková organizace

vytvořil www.pixelhouse.cz

Kontakty na vedení školy