Nástroje pro usnadnění přístupu

Čtenářský maraton 2023 je za námi!

Čtvrteční odpoledne 18. května strávili někteří žáci druhého stupně naší školy velmi netradičně. Proč netradičně? Protože si ve škole jen tak přes dvě hodiny pohodlně četli, dostali občerstvení a ještě k tomu mohli být vylosováni a získat poukázky na knihy do knihkupectví Luxor. Jak k tomu všemu vlastně došlo?

Delší dobu nás provázela myšlenka uspořádat společné setkání žáků, učitelů a rodičů nad knihami. Chtělo to ale neotřelý nápad. A ten se skutečně dostavil v podobě výzvy: Dokážeš nepřetržitě číst po dobu rekordu Pražského mezinárodního maratonu 2023 – tedy dvě hodiny, pět minut a devět setin sekundy? Čtenářský maraton 2023 se zrodil! Nechyběl mu ani podtitul: Neboj, to nepoběžíš! Prostě si budeš jen v klídku číst. 

Vzhledem k tomu, že se jednalo o maraton, pojali jsme akci skutečně ve sportovním duchu, včetně propozic k závodu. V plánu bylo uspořádat akci na zahradě školy, ovšem vzhledem k nepřízni počasí celého minulého týdne jsme museli vyměnit opalovací krém, sluneční brýle a měkký trávník za gymnastické žíněnky v naší tělocvičně, deky a mikiny. Trasou závodu byla vlastní rozečtená kniha, povrchem pak z domu přinesený polštářek a deka, délkou tratě počet přečtených stran. Spodní věkovou hranici účastníků jsme omezili šestou třídou, limit horní věkové hranice nebyl dán, aby dětské účastníky mohli ve zdolávání rekordu podpořit i rodinní příslušníci. Závod měl i svá přesně stanovená pravidla - maratonci nesměli přerušovat četbu, opouštět závodní prostor a bavit se se spoluzávodníky. V den Čtenářského maratonu 2023 bylo vše pečlivě připraveno včetně závodníků. Ti netrpělivě odkrajovali hodiny vyučování až do samotného startu. 

Kolem dvanácté hodiny jsme v tělocvičně zahájili prezenci účastníků, kterých se sešlo celkem dvacet osm – dvacet dva žáků napříč třídami druhého stupně, maminka, babička, dvě paní učitelky a dvě paní asistentky. Přišel nás pozdravit také pan místostarosta Mgr. Petr Vlasák. V krátké řeči zavzpomínal na svou dřívější profesi pana učitele a na práci dětí s knihou. Účastníky klání povzbudil a popřál pevnou vůli i vytrvalost potřebnou pro zdolání výzvy. Přesně ve čtvrt na jednu zvonek odstartoval náš velký maraton. To už se všichni „sportovci“ zachumlali do hřejivých dek a hltali první řádky své trati. Naprosté ticho prolomilo každou půl hodinu cinkání zvonku, aby sdělilo ubíhající čas. Na trati byly připraveny dvě občerstvovací stanice s pitím, vitamíny a sacharidy potřebnými pro výkon – džus, jablíčko a koblížky. Trať i čas běžely. Závodníci drželi tempo. Ani se nenadáli a dvě hodiny, pět minut a devět setin sekundy byly za nimi. Uf, výzva je zdolána! Vztyk a protažení jsou skutečně potřeba! Úsměv na všech tvářích vyjadřuje jasnou spokojenost. 

Krátkou reflexí v cíli jsme společně zjistili, že mezi čtenými autory převažovali hlavně spisovatelé zahraniční. Žánrově byla ale trasa závodu hodně pestrá počínaje dobrodružnou literaturou ze současnosti přes sci-fi k fantasy. Nechyběly detektivky, trailery, horory, manga a komiks. Dotazem: Co tě v průběhu příběhu překvapilo? se čtenáři zaskočit vůbec nenechali, protože sdíleli mnoho prožitků. Klárka díky příběhu zažila situaci, kdy hrdince nejlepší kamarádka nečekaně „podrazila“ nohy. Matyáš prožil zkušenost zmrtvýchvstání hlavního hrdiny a uvědomil si, že se to děje jen v pohádkách a fantasy příbězích. Linda našla na trati svou dvojnici. Viky překvapila sama sebe, přečetla sto dvacet dva stran! Terka si potvrdila, že její odhalení padoucha příběhu bylo správné. Lukáše příběh poučil o tom, že vlci dospívají mnohem, mnohem rychleji než lidé. 

Třetí hodina odpolední se pomalu blížila a maratonci plní emocí i radosti čekali na losování deseti startovních čísel, která získala ocenění v podobě poukázky na knihu, sladkosti, nebo sady 36 kusů pastelek. Všichni si domů odnášeli Pamětní listy a malý button jako vzpomínku na Čtenářský maraton 2023. 

Kdo Čtenářský maraton 2023 „běžel“, určitě neprohloupil! Mnozí čelili své vůbec první velké výzvě a dovolím si tvrdit, že obstáli se ctí. V reflexi nám starším čtenářský maraton opět potvrdil, že je velmi důležité, aby knihy děti četly. Protože přečtený příběh mladému čtenáři dovoluje prožít a připravit se na situace, které je možná potkají v osobním životě. A právě díky prožitku z četby pak budou možná snadněji čelit výzvám, ať už veselým či smutným. 

Tak za rok na Čtenářském maratonu 2024 na viděnou!

IMG 20230518 073836

IMG 20230518 121527

IMG 20230518 121534 1

IMG 20230518 121552

IMG 20230518 121610

IMG 20230518 121631

IMG 20230518 121640

IMG 20230518 133005 2

ZŠ Kupkova

Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1,
příspěvková organizace

Kupkova 1, 690 02 Břeclav
IČ: 63434466
Datová schránka: 9cpjxaj

Zřizovatel školy: Město Břeclav



© Základní škola a Mateřská škola Břeclav, Kupkova 1, příspěvková organizace

vytvořil www.pixelhouse.cz

Kontakty na vedení školy